Wat blijft en wat verdwijnt?

Waar heb je van genoten en wat vond je afschuwelijk?

Voor het eerst weer bij elkaar

De eerste fysieke vergadering met het leidersteam van de gemeente sinds lange tijd zit erop. Heerlijk om weer te kletsen, te lachen en te bidden. Het was goed om elkaar live te spreken. Met een zucht stap ik in de auto. Het is tegen kwart voor elf in de avond, ik ben moe en baal een beetje, want ik moet de volgende morgen weer vroeg op. Het voelt als vanouds: na een nét iets te lange vergadering en nét iets te lang napraten, lig ik straks veel te laat in bed.

En toch…

Toch hebben we afgesproken om de online-vergaderingen een onderdeel te laten zijn van het vergaderschema. Af en toe een online-meeting, waarin je binnen een uur alle actiepunten kunt afhandelen en waardoor je vervolgens nog een stuk avond overhoudt, lijkt ons allemaal ideaal.

Een combinatie van twee manieren van werken waardoor de kracht van beide groeit en bijkomende negatieve aspecten worden opgeheven. Het is een voorbeeld van wat wij meenemen uit de afgelopen anderhalf jaar.

Het tweede wat wij blijven doen, is elkaar eens in de maand als gemeente ontmoeten in kleine groepen op de zondag. In plaats van een viering in de kerk, een ontmoeting bij elkaar thuis, waarbij er ruimte is om ook vrienden, buren of andere geïnteresseerden uit te nodigen. Ook hier snijdt het mes aan twee kanten. We zijn er voor elkaar én voor de buurt.

Wat neem jij mee vanuit afgelopen jaar?

Welke positieve ontwikkelingen van het afgelopen jaar zou je willen meenemen en wat laat je liever ver achter je? Vul, om dat te ontdekken, onderstaande vragen in voor jezelf of als kring, werkgroep of kerk. Zet vervolgens de woorden die je bij de vijf vragen hebt ontdekt op een rijtje. Welk beeld komt hieruit naar voren?

 1. Waar heb je het afgelopen jaar van genoten?
  • Dit heeft te maken met je hart, je passies, bijvoorbeeld meer buiten zijn.
 2. Wat vond je het meest afschuwelijk?
  • Dit heeft te maken met je waarden, bijvoorbeeld afstand tussen mensen als een waarde van jou verbinding is.
 3. Welke nieuwe vaardigheden heb je geleerd waar je blij mee bent?
  • Dit heeft te maken met je leervermogen en flexibiliteit, bijvoorbeeld handigheid in online-ontmoetingen.
 4. Wat vond je moeilijk, heb je gemist of heb je juist ontdekt?
  • Dit heeft te maken met je emoties, bijvoorbeeld fysiek contact.
 5. Wat is afgelopen jaar niet gebeurd, terwijl dit eigenlijk wel had gemoeten?
  • Dit heeft te maken met je drijfveren, bijvoorbeeld oog hebben voor zwakken in de straat.

Vat moed en ga ermee aan de slag

Ontstaat er een gedachte of verlangen wat je mee zou willen nemen het nieuwe seizoen in? Veel mensen en ook een heel aantal kerken zijn afgelopen periode intensiever met hun eigen omgeving bezig geweest. Zou je dit ook willen en weet je niet goed hoe te starten of hier vervolg aan te geven? Bestel dan het boekje Kerk met beide benen in de buurt en ontdek of dit iets voor jou is.

Mira de Boer werkt bij Tearfund en is samen met haar man voorganger van Rafaël Almere. Nu het kerkelijk seizoen weer gaat starten neemt ze ons in een serie van drie blogs mee in haar gedachten: Wat als het coronavirus nou niet alleen een mogelijkheid is om opnieuw op te starten? Stel je voor dat het eigenlijk een uitnodiging is? Een uitnodiging om keuzes te maken zodat je niet terugvalt in de ratrace van het leven of in de voorgeprogrammeerde paden van voorheen? Laat je inspireren en uitdagen om op een andere manier naar het leven te kijken.

Dit is de tweede blog in deze serie. Klik hier voor de eerste.

Deze blog is eerder geplaatst op de website van Tearfund