“Gelukkig de mens die wijsheid ontdekt, de mens die inzicht wint.”
Spreuken 3:13
Inspiratie



Verdieping bij de thema’s
Video’s, artikelen, inspiraties, verhalen en tips. Bij veel thema’s wordt doorverwezen naar verdieping en achtergrond informatie. Je kunt natuurlijk deze verdieping ook los lezen en bekijken. Laat je inspireren en mocht je zelf nog mooie tips of artikelen hebben die bij dit onderwerp passen? Laat het ons weten, dan plaatsen we het erbij!
NB. Er is veel materiaal in het Nederlands, maar een aantal artikelen of video’s is in het Engels.
In dit thema kijken we naar Gods plan met deze wereld. Gods plan heeft te maken met herstel van relaties: van onze relatie met God, tussen mensen onderling, met onszelf en met Zijn schepping. Hierdoor is er geen scheiding meer tussen zending/evangelisatie en diaconaat. Die holistische benadering van missie wordt vaak ‘Integral Mission’ genoemd.
De Zuid-Amerikaanse theoloog René Padilla wordt gezien als een van de grondleggers van het idee van ‘Integral Mission’.
In dit engelse artikel beschrijft het leven van René Padilla en wat Integral Mission inhoudt.
Toen hij overleed in mei 2021 heeft Tearfund een artikel aan hem gewijd. Dit kun je hier lezen.
Het gedachtegoed van Integral Mission wordt bij Tearfund ook omarmd en uitgedragen. Lees meer hierover op de website van Tearfund
In de kerk zingen we vaak over de dingen waar Gods hart vol van is. Gods hart klopt voor gerechtigheid, maar toch zingen we daar weinig over. Daarom maakt Schrijvers voor Gerechtigheid Nederlandstalige liederen over gerechtigheid en armoede om te zingen in de kerk. Veel van deze liederen gaan over hoe wij mee kunnen doen aan Gods plan van hoop en herstel. Ze passen dus ook goed bij het gedachtegoed van Met beide benen in de buurt. Luister eens naar een paar liederen en laat de tekst tot je doordringen. Wat zegt dit jou over het hart van God? Is het geschikt om in een groep of in de kerk naar te luisteren?
Wat is God’s plan? Wij zijn niet verantwoordelijk voor het resultaat, maar we mogen wel met God meedoen.
Christopher Wright is een Engelse Theoloog. Hij schreef onder andere het boek The Mission of God: Unlocking the Bible’s Grand Narrative. In deze video legt hij uit hoe onze missie voortvloeit uit Gods missie.
Wat is de theologische onderbouwing van Met beide benen in de buurt? Is Met beide ben alleen maar een actie vanuit het verlangen om goed te doen, of is het een Bijbelse opdracht? Dat het programma Met beide benen in de buurt gefundeerd is en vanuit een theologisch kader is onderbouwd is misschien niet het eerste wat je bedenkt als je praktisch bezig bent. Toch is dit fundament wel degelijk aanwezig.
Je kunt de Theory of Change van Tearfund downloaden en bestuderen. Hoe verandert jouw manier van denken over jouw aanwezigheid in jouw omgeving als je deze manier van denken toepast?
Christus is het fundament van de kerk en daarmee ook het fundament voor rol van de kerk in de omgeving. Hans Burger schreef onderstaand artikel over de relatie tussen dienstbaarheid en onze verbondenheid aan Christus. Door ons leven te verbinden aan Jezus worden we dienstbaar. Tegelijk wordt onze verbondenheid aan Christus versterkt door het oefenen in dienstbaarheid.
Tijdens een van de online inspiratieavonden van Tearfund heeft Dorina Nauta een toespraak gehouden over het herstel wat God geeft. Kijk deze toespraak in onderstaande link vanaf 19.45 minuten.
(Natuurlijk kun je ook de hele inspiratieavond terugkijken!)
Gods plan heeft ook te maken met herstel van onze relatie met de schepping. A Rocha is een wereldwijde beweging van christenen die vanuit hun geloof zorgen voor Gods schepping. In Nederland adopteren dertien lokale groepen natuurgebieden en dragen er zorg voor natuurbeheer en monitoring. Verder organiseren de groepen geregeld activiteiten gericht op verwondering en genieten van de natuur.
Met het programma Hart voor de schepping ondersteunen ze kerken die willen bijdragen aan de zorg voor de schepping. Op deze site kun je allerlei materialen vinden zoals lezingen en video’s over de relatie tussen het christelijk geloof en zorg voor deze aarde.
Hierbij nog een aantal praktische handvatten om als kerk stappen te zetten:
1. Maak van je kerktuin/gebouw een natuurreservaat. Zoals bijvoorbeeld de Mogensterkerk in Den Haag Of doe mee aan de Groene Kerkenactie.
2. Doe als kerk of groep eens mee aan de landelijke natuurwerkdag op de eerste zaterdag van november (er is altijd wel een locatie in de buurt waarbij je als groep kunt aanhaken; je ontmoet er mensen uit je omgeving en hebt ook gauw een mooi gesprek als je als kerkelijke groep aanhaakt). Of doe mee aan een lokale afvalruimactie. In het voorjaar is er ieder jaar de landelijke opschoondag.
3. Of – voor degenen met veel visie – adopteer een natuurgebied en zet je langdurig in voor de zorg ervoor. A Rocha kan met je de kansen verkennen en je op weg helpen.
4. Een handige tool is de Duurzame Bucketlist. Daarmee kun je makkelijk zien welke stappen jij kunt zetten op het gebied van duurzaamheid.
Misschien is onze overvolle agenda wel de grootste belemmering om actief mee te werken in Gods plan van hoop en herstel. We kunnen veel leren van de manier waarop Benedictijnen hiermee omgaan. Onderstaand artikel geeft een inkijkje.
Benedictijns timemanagement
“De paradoxale conclusie van Benedictijns timemanagement is dat je agenda helemaal gevuld is, maar dat je het nooit druk hebt” zo las ik in het boek ‘Een levensregel voor beginners’ van Wil Derkse. Gelukkig volgt onmiddellijk een relativering: “Net als bij andere benedictijnse kwaliteitsregels moet erop worden gewezen dat er een flinke afstand zal bestaan tussen het besef van de juiste houding en de realisering ervan. […] Haast komt ook in kloosters voor […]. Maar dat neemt niet weg dat het goed is om je af en toe in herinnering te brengen dat het ook anders kan, en dat je realistische stapjes in de goede richting kunt zetten.
Met beide benen in de buurt heeft zijn roots in Afrika liggen. Wat heeft de kerk in het Zuiden ons in het Westen geleerd?
Klik door naar het artikel
Als je aan de slag gaat om de resources te onderzoeken van jullie kerk of groep of van jezelf. Maar ook die van je omgeving. Dat kan op allerlei manieren. De Amsterdamse Agapegemeente maakte deze video van hun buurt. Het geeft letterlijk een mooi beeld van hun buurt.
AGAPE AMSTERDAM // HART VOOR DE BUURT from Agape Amsterdam on Vimeo.
Bij de ontdekkingstocht naar wat je hebt gekregen, kan het helpen om een persoonlijheidstest te doen. Die bestaan er in alle kleuren en maten. Hierbij een linkje naar een leuke test die je in 5 minuten laat hoe je scoort op 5 hoofddimensies van je persoonlijkheid:
- Extraversie
- Vriendelijkheid
- Emotionele stabiliteit
- Ordelijkheid
- Openheid
De Canadese schrijver Alan Roxburgh schreef het boek ‘Joining God in the neighborhood’. Hij daagt daarin zijn lezers uit om in de buurt op zoek te gaan naar wat God al aan het doen is. In deze video legt hij uit waarom hij gelooft dat het heel belangrijk is dat kerken echt met beide benen in de buurt gaan staan.
Susanna Wesley
Hoe ziet je leven eruit als je in de zeventiende eeuw leeft, negentien kinderen krijgt waarvan er negen als baby overlijden, je man veel weg is en je nauwelijks rond kunt komen? Ik kan me er geen voorstelling van maken. Voor Susanna Wesley was dit de bittere realiteit, maar zij liet zich niet ontmoedigen, maar stelde haar prioriteiten goed.
Iedere dag, hoe druk of chaotisch het moment ook was, pakte Susanna haar Bijbel en gooide haar schort als een tent over haar hoofd. Voor de kinderen het teken om hun moeder met rust te laten en voor Susanna het moment om te lezen en te bidden. Ze creëerde haar eigen ontmoetingsplek met God, haar eigen tabernakel. Ze liet de boel de boel en nam hier vaak wel twee uur de tijd voor.
Zij creëerde haar eigen ontmoetingsplek met God, haar eigen tabernakel.
Ze was een vrouw die niet voor een kleintje vervaard was: ze gaf les aan haar kinderen, óók aan haar meisjes. Dit was in die tijd ongehoord, maar zij vond het belangrijk dat zij ook leerden lezen en schrijven. Ze leerde haar kinderen bidden zodra ze begonnen te praten, gaf hen bijbelstudies die zo goed werden ontvangen, dat de mensen uit de straat ook aanschoven en door haar onderwezen werden. Ze schreef een aantal boeken en talloze gebeden.
Dat haar leven vruchten afwierp, begrijp je vast. Twee van haar zonen werden de grondleggers van de Methodisten, een stroming die vandaag de dag nog haar invloed heeft in de wereld.
Als tienermeisje kwam Susanna tot geloof en ze nam zich toen voor om steevast net zoveel tijd aan God te besteden als aan ontspanning. En ik denk dat dit de sleutel voor haar bijzondere leven is. Een vruchtbaar leven met God, wat we allemaal zo graag willen hebben, toch?
Eerst God, dan de rest.
We weten het, we lezen het en we nemen ons van alles voor. Maar wat doen we er uiteindelijk mee?
Susanna Wesley
- 1669-1742
- Moeder van negentien kinderen, onder wie de oprichters van het Methodisme: John en Charles Wesley.
Deze blog is geschreven door Mira de Boer, medewerker van Tearfund.
Tijdens het proces van Met beide benen in de buurt ga je door de volgende fasen:
- Gods missie ontdekken
- Onze rol en de rol van de kerk in die missie ontdekken
- Ontdekken en vieren wat we als kerk en buurt hebben ontvangen.
- mogelijkheden in kaart brengen
- informatie verzamelen
- relaties bouwen
- dromen en actieplan
- evaluatie
De basis is heel belangrijk om vanuit de juiste motivatie aan de slag te gaan. Het is als de grond die bewerkt is voordat je er in kunt zaaien en planten. Je hebt voorbereidingstijd nodig en als je hebt gezaaid en geplant heb je geduld nodig om het te laten groeien.
Het is mooi om te weten dat je als kerk niet alleen staat in dit proces. Over de hele wereld zijn kerken deel van deze ontwikkeling. Soms wordt dit proces Umoja genoemd, soms Church en Commnity Mobilisation. Tearfund UK maakte onderstaand filmpje wat een mooi beeld geeft.
Als je met beide benen in de buurt wil gaan staan is daar gedragsverandering voor nodig. En dat is niet eenvoudig. Veranderingen worden vaak te groot en te vaag geformuleerd zegt Ben Tigelaar. Het helpt om te beginnen met ridicuul kleine stapjes.
Je gaat stappen zetten met het maken van een actieplan. Daarbij kan het misschien helpen om kennis te maken met een aantal inspirerende voorbeelden van manieren waarop christenen in andere plaatsen in actie zijn gekomen om zich in te zetten voor de bloei van hun buurt. Er zijn natuurlijk heel veel voorbeelden te vinden van heel klein tot heel groot.
Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld dat van Hart voor Heerhugowaard. Een aantal betrokkenen van deze geloofsgemeenschap besloot samen het lokale wijkcentrum over te nemen. Zo ontstond Wijkcentrum de Zon. Op deze manier draagt de kerk heel direct bij aan de bloei van de buurt.
Een ander mooi voorbeeld is Café Up in Lexmond. In het proces ontdekte een groepje ouders uit de Protestantse Kerk Lexmond dat ze allemaal vragen rondom opvoeding hadden. Dit gold ook voor andere mensen uit hun netwerk. Daaruit ontstond het plan om een opvoedcafé te starten: een plek waar je met elkaar over die vragen door kunt praten. Een keer in de zoveel tijd komen ouders bij elkaar in een café in het dorp om over bijvoorbeeld ‘Gezin en sociale media’ of ‘Slaapproblemen’ te praten. Een mooie bijkomstigheid is dat er allerlei nieuwe verbindingen ontstaan.
Heb je zelf een mooi voorbeeld? Laat het ons weten, dan kunnen andere kerken daar weer door worden geïnspireerd.
Gevangenenzorg Nederland
Missie
‘Geloof in herstel’! Dat wil zeggen: wij willen present zijn bij gevangenen, tbs-gestelden en hun families en hen kansen bieden op een menswaardig en zelfredzaam leven. Dat doen we door vanuit onze christelijke kernwaarde ‘barmhartige gerechtigheid’ de samenleving te betrekken bij ons werk.
Geloof in herstel
Gevangenenzorg Nederland staat voor ‘geloof in herstel’. Wij bezoeken gevangenen vanuit de bijbelse opdracht: “Ik was in de gevangenis en u bent bij Mij gekomen” (Mattheüs 25:36). Ieder mens is een schepsel van God en ieder mens krijgt een nieuwe kans. Er is daarom geen selectie aan de poort. Iedere gevangene kan een beroep doen op ons hulpaanbod.
Wij maken ons geloof in herstel concreet door het inzetten van vrijwilligers, die in gesprek gaan met (ex-)gevangenen en hun familieleden. Wij hopen hen hiermee een nieuw perspectief te geven, zodat er afstand gedaan kan worden van een criminele levenswijze.
De vrijwilligers bieden een luisterend oor, stellen vragen en proberen iemand verder te helpen door morele en praktische ondersteuning. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar een baan na detentie. We geloven dat een mens meer is dan zijn delict en willen de mens achter de dader voor ogen houden.
Wij helpen iedereen die daar om vraagt, of religie bij hem of haar nu een rol speelt of niet. Dat is geloven in en werken aan herstel.
Meer weten? Kijk op www.gevangenenzorg.nl of stuur een e-mail naar kerken@gevangenenzorg.nl
Kerk en detentie
Gevangenenzorg Nederland wil ook kerkelijke gemeenten adviseren bij situaties rondom detentie. Kijk voor meer informatie op de speciale kerkenpagina.
Wat zou er gebeuren als we echt leren luisteren naar onze omgeving?
In dit Thema ga je in gesprek met een wijkdeskundige. Dit is een mooie manier om veel te leren over je omgeving. Bovendien is zo’n wijkdeskundige vaak een handig contact waar je later ook terecht kunt met allerlei vragen. Er zijn ook allerlei digitale platforms waar je terecht kunt met vragen over je buurt. Dit is ook een handige manier om nieuwe mensen in je buurt te leren kennen.
Hieronder vind je een overzichtje van een aantal buurtplatforms.
- Nextdoor: Dit is een besloten sociaal netwerk waarvoor je je kunt aanmelden. Je wordt dan automatisch verbonden aan allemaal mensen uit dezelfde buurt. Het wordt vooral gebruikt voor alledaagse dingen: het vinden van een betrouwbare oppas of klusjesman; het terugvinden van een vermiste kat; of het delen van een frustratie. www.nextdoor.nl
- Buurtapp: Dit is vergelijkbaar met Nextdoor, alleen is het kleinschaliger. Ze richten zich vooral op de echt actieve buurtbewoner. Het leuke is dat je zelf kunt aangeven wat precies je buurt is en je ziet dan ook wie er bij je in de buurt wonen. http://buurtapp.nl/
- Peerby: Deel spullen met mensen in je buurt. Heel handig voor als je een boormachine nodig hebt of een laddertje. www.peerby.nl
- Thuisafgehaald: Deel maaltijden met je buren. Voor als je wat te eten overhebt, of geen zin hebt om te koken. www.thuisafgehaald.nl
- Verbeterdebuurt: Met deze app kun je meldingen maken van dingen die niet goed gaan in de buurt, of van een mooi idee voor je buurt. https://www.verbeterdebuurt.nl/
In dit Thema wordt je ook uitgedaagd om interviews te houden met een aantal buurtbewoners. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal vragen op papier gezet.
Wil je inspiratie voor vragen met de deskundige? Klik dan door.
Je gaat nu aan de slag met de gegevens die je eerder hebt verzameld. Om een grondige doordenking te doen van de gegevens zou je ervoor kunnen kiezen om een probleemboom maken. Deze oefening kan helpen om achterliggende oorzaken en consequenties van een probleem helder te krijgen. Het is vaak effectiever de wortels van een probleem aan te pakken, dan je te richten op het oplossen van de gevolgen. Het maken van een probleemboom kan helpen om die wortels scherp in beeld te krijgen.
Download de tekening, of teken hem na en probeer deze in te vullen. Bespreek jouw uitkomsten met anderen. Bijvoorbeeld met de persoon die je hebt geïnterviewd over je buurt.
De Engelse Theoloog Samuel Wells schreef het ‘Nazareth Manifesto’. Daarin daagt hij de kerk uit om meer mét mensen te zijn in plaats van vóór mensen te doen. Wells kijkt naar het leven van Jezus en ziet dat Jezus 30 jaar van zijn leven vooral met mensen was. Hij leefde met de mensen in zijn omgeving samen. De laatste drie jaar van zijn leven koos hij ervoor om samen op te trekken met zijn discipelen: hij deed ding met mensen. De laatste week van zijn leven deed hij iets voor anderen. 30 jaar zijn met, 3 jaar doen met, 1 week doen voor. Diezelfde verhouding zou ook de missie van de kerk moeten typeren. Kunnen we als kerk leren om echt naast mensen te gaan staan in plaats van, van alles voor onze naaste te doen?
Kijk hier naar een video die deze boodschap samenvat door Samuel Wells.
Tijdens een van de online inspiratieavonden van Tearfund was Joris van der Spek te gast. Hij is pionier in Rotterdam van het project Boeiend! Hij vertelt wat er gebeurt als een kerk actief wordt in hun eigen buurt. Over de mooie dingen, maar ook over de weerbarstige praktijk.
Het interview start op ongeveer minuut 23.05 met een filmpje over een kerk in Nederland… of gaat het over een kerk in Uganda? Mira de Boer (Tearfund) en Joris van der Spek praten hierover door en over het project van Joris in Rotterdam.
(Je kunt natuurlijk de hele uitzending bekijken!)
In het materiaal wordt je uitgedaagd om aan de slag te gaan met Tafelgesprekken – het kaartenspel dat uitnodigt tot gesprek. Het doel van Tafelgesprekken is om met mensen van diverse achtergronden op een ongedwongen manier te luisteren naar elkaar en gelijkwaardig in gesprek te raken.
Op de site van Tafelgesprekken kun je meer informatie vinden en ervaringen van anderen lezen.
Er zijn natuurlijk allerlei toolkits te verkrijgen, gericht op verschillende doelgroepen. Een ander mooi voorbeeld is het vriendschapprogramma ‘Voor de Geraniums‘ wat is ontwikkeld door Ark Mission. Het doel is om als kerk betekenisvolle relaties aan te gaan met ouderen uit de eigen omgeving.
Als je nadenkt over hoe je kerk zijn in de buurt praktisch vorm geeft kunnen voorbeelden inspireren. Het Diaconaal Steunpunt heeft een aantal startersgidsen ontwikkeld voor het opzetten van een aantal concrete initiatieven:
Het Verhalenhuis – Een plek waar in diverse creatieve vormen Bijbelverhalen en christelijke inspiratie wordt verbonden met het leven van mensen in de buurt.
Een Huiskamer van de Wijk – Een plek in én van de buurt waar wordt georganiseerd, ontmoet, samengewerkt en verdiend.
Een Buurtsoep – Hoe er boven een kom soep meer sociale cohesie ontstaat en eenzaamheid in de buurt wordt bestreden.
Het Mobiele kerkje – Bouw een mobiel kerkje dat bij hoogtijdagen en events present kan zijn in je buurt.
Een ontmoetingstuin – Ruimte naast het kerkgebouw beschikbaar? Creëer een ontmoetingstuin die inspireert en bijdraagt aan de ontmoeting en leefbaarheid van de buurt.
Het proces om met beide benen in de buurt te staan is een doorgaand proces. Het stopt nooit, maar gaat altijd in een bepaalde manier verder.
Klik door naar de pdf en denk na over de vier stappen die hier beschreven staan. Hoe ga jij daarmee om?
Om je plaats, wijk of buurt goed in kaart te brengen is het ook van belang om een beeld te hebben van de demografische en statistische gegevens. Online is heel veel informatie op dit gebied te vinden. Een handige site is die van het Centraal Bureau voor de Statistiek: http://www.cbsinuwbuurt.nl . Deze site geeft allerlei basisinformatie over alle gemeentes in Nederland. Op deze kaart kun je bijvoorbeeld zien welk percentage mensen in jouw buurt een lage koopkracht heeft. En op deze kaart kun je zien welk percentage van de mensen in jouw buurt zijn gescheiden.
Een andere manier om de buurt in kaart te brengen is door foto’s te maken. Een prachtig voorbeeld hiervan is het werk van fotograaf Rufus de Vries. Rufus maakte twee fotoseries waarin hij de verbindingen tussen buurtbewoners in Amsterdam documenteerde: www.buurtbanden.nl.
Wat betekent het dat God herstel heeft gegeven? Hoe vindt dit plaats? Hoe kijk je tegen het werk van Jezus Christus aan? Kijk en luister naar een overdenking die Mira de Boer gaf tijdens een van de inspiratieavonden van Tearfund over herstel.
De overdenking begint ongeveer bij minuut 9.29
(Je kunt natuurlijk de hele inspiratievideo bekijken!)
God’s plan is om ook de aarde te herstellen. Wat vraagt Hij daarin van ons? Waarom vindt Hij de schepping zo belangrijk? Kijk naar Ruth Valerio, deze vrouw werkt bij Tearfund UK, is milieu- en sociaal activist, schreef veel boeken en weet als geen ander veel over klimaatveranderingen.
De overdenking begint ongeveer bij minuut 13.10
(Je kunt natuurlijk de hele inspiratievideo bekijken!)
Wat gebeurt als je een lied en een verhaal in elkaar laat overlopen? Je krijgt dan een inspirerende mix. Laat je verrassen en denk vooral na over de vraag of er nog iemand is die ziet en hoort.
Wat gebeurt er als je als kerk je deuren opent en als iemand die het moeilijk heeft zomaar naar binnenloopt? Luister en geniet van het verhaal van Sandra, over hoe zij houvast vindt bij God.
Co-creators
Het Umoja materiaal is geschikt gemaakt voor de Nederlandse situatie. Maar het programma is nog lang niet af! In samenwerking met ‘co-creators’ werken we aan het verder ontwikkelen en verfijnen van het programma. Co-creators kunnen als volgt getypeerd worden:
- Onderzoek- en onderwijsinstellingen op het veld van social work en theologie
- Landelijke netwerkorganisaties en ondersteunende bureau’s van kerken
- Organisaties die met kerken samenwerken het het oog op hun presentie in de buurt
Laatst aangemelde kerken
- Alle
- Friesland
- Gelderland
- Groningen
- Limburg
- Overijssel
- Utrecht
- Zuid-Holland

















