Uitnodiging voor een reset

De Geest van de Heer rust op Mij, want Hij heeft Mij gezalfd

Een nieuwe start?

Corona als mogelijkheid om opnieuw op te starten. Zoals je snel je computer uit- en weer aanzet. Terug naar het `oude normaal’ zodat je weer snel verder kunt werken op de manier zoals je altijd hebt gewerkt. Maar stel dat het opnieuw opstarten eigenlijk een uitnodiging is?

Een uitnodiging voor een RESET om te reiken naar een betere manier van leven. Om te stoppen met de ratrace. Om uit de diep uitgesleten, voorgeprogrammeerde paden te klimmen van hoe iets hoort te zijn volgens de meerderheid. Om je te bezinnen op een samenleving die gekenmerkt wordt door compassie.

Wat als we nou écht de tijd nemen om onze ogen van onze schermen, mobieltjes en computers te halen zodat we de mensen kunnen zien. De mensen in ons huis, in onze straat, in onze kerk. De bomen in je wijk en de bloemen bij de buren.

De realiteit is dat we niet meer zonder de technologie kunnen, dat schermen en internet een onderdeel van ons leven zijn. Wat als een RESET inhoudt dat je weer leert te luisteren en nadenkt waarom je ooit achter je computer bent gaan zitten…

Maar…

Onze realiteit verandert als we leren om anders te kijken! Daar gaat RESET over, dát is de uitnodiging van deze tijd. In plaats van vierkante ogen door het staren naar een scherm, kun je hoopvolle en levendige ogen hebben die kijken zoals Jezus keek.

Hij zei: ‘De Geest van de Heer rust op Mij, want Hij heeft Mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft Hij Mij gezonden, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun licht, om onderdrukten hun vrijheid te geven, om een genadejaar van de Heer uit te roepen.’ (Lucas 4: 18,19)

In plaats van zo snel mogelijk je oude leventje op te pakken: nadenken over wat waarom wel en wat waarom nóóit meer. En dan niet alleen nadenken, maar ook doen. Jezelf écht een RESET geven.

Gun jezelf de komende weken deze RESET. Maak niet alleen een pas op de plaats voor jezelf, maar maak ook een bewuste keus voor een ander.

Bovenstaande tekst is geïnspireerd op onderstaand filmpje dat is ontwikkeld door Tearfund Australië.

Mira de Boer werkt bij Tearfund en is samen met haar man voorganger van Rafaël Almere. Nu het kerkelijk seizoen weer gaat starten neemt ze ons in een serie van drie blogs mee in haar gedachten: Wat als het coronavirus nou niet alleen een mogelijkheid is om opnieuw op te starten? Stel je voor dat het eigenlijk een uitnodiging is? Een uitnodiging om keuzes te maken zodat je niet terugvalt in de ratrace van het leven of in de voorgeprogrammeerde paden van voorheen? Laat je inspireren en uitdagen om op een andere manier naar het leven te kijken.

Dit is de eerste blog in deze serie. Klik hier voor de tweede.

Deze blog is eerder geplaatst op de website van Tearfund