Kring in de buurt

Netherlands, Utrecht (city), View from Neude tower building

Waartoe leidt het Umoja-project allemaal? Er verandert wat in je houding en samen met anderen worden soms initiatieven ontplooid. In Overvecht heeft Umoja geleid tot het versterken van een buurtcafé dat al actief was in de wijk. Mirjam Zwaal vertelt.

 

Mirjam Zwaal: “Kring Overvecht II zocht in het kader van het Umoja-project een manier om actief bezig te zijn in de wijk. We konden, naar aanleiding van het Umoja-boek, projectmatig aan de slag met een businessplan en doelen, et cetera. Maar… gelukkig hoef je niet altijd iets nieuws op poten te zetten, soms kun je gewoon op een rijdende trein springen die extra bemanning zoekt.”

Die rijdende trein vond de kring om de hoek: station ‘Burezina’, de buurtkamer van Overvecht. “Dit is door Mark en Elza Eikema opgericht met dezelfde missie/visie als Umoja. Eens per maand wordt een gratis buurtmaaltijd aangeboden – uiteraard halal, het is wel Overvecht! De wens was om de frequentie van de maaltijden op te hogen en de draagkracht te verbreden, en daar is onze kring op in gesprongen.”

Elke 2 weken is er nu een buurtmaaltijd, de ene keer is de kring van de Nieuwe Kerk de ‘gastvrouw’ (koken, afwassen), de andere keer een kring van de Opstandingskerk. Mirjam: “Die keer eten wij als kring ook mee, om vervolgens, letterlijk om de hoek, de kringavond voort te zetten bij ons thuis met bijbelstudie en gebed.”

‘Toevallig’ werd op de eerste avond dat de kring kookte een filmpje gemaakt door journalistiekstudenten van Hogeschool Utrecht. Bekijk de video hieronder of via deze link: http://utrechtnoord.hu.nl/buurtcafe-overvecht-met-liefde-gemaakt/

Buurtcafé Overvecht met liefde gemaakt