Is twee jaar lang?

Hoelang heeft een kerk nodig om te veranderen?

Geduld is een schone zaak

‘Ik heb bij kerken heel veel kopjes koffie gedronken en veel gepraat. Het is een prachtige training van je geduld.’

Dit waren de woorden die Herman Bouma uitsprak tijdens de overdracht van zijn werk als programmaleider Umoja vorig jaar oktober. Die koffie en dat praten zag ik wel zitten, maar dat geduld opbrengen… Ik kwam er namelijk al heel snel achter dat hij met een passie en geduld die grenst aan het onmogelijke bij kerken langszij kwam en hen bleef uitdagen om naar buiten gericht te raken. Een proces dat soms zelfs meerdere jaren duurde.

Sinds de start van Umoja, in 2017, haakten ruim twintig kerken aan, zij stapten in het tweejarige traject en ieder maakte op zijn eigen wijze een blijvende ontwikkeling door. Juist het langdurige karakter van het traject zorgde ervoor dat het niet vluchtig was. Het bracht niet altijd exact wat men van te voren hoopte, maar alle trajecten waren hoopvol, mooi, boeiend en tegelijk kwetsbaar en weerbarstig. Eigenlijk net zoals het leven is.

Ook al is een langer traject nodig om echt te kunnen veranderen, tegelijkertijd geldt dat die twee jaar voor veel kerken een drempel is om in te stappen. Want de mensen uit jouw kerk of van jouw kring vragen om gedurende twee jaar lang met hetzelfde materiaal aan de slag te zijn, tja, ik snap dat mensen dat gewoon teveel van het goede vinden.

Maar…

Je stopt niet na een half jaar rijlessen als je denkt dat je ongeveer wel weet hoe het zit. Je gaat door, haalt je rijbewijs en integreert autorijden in je leven. Je denkt er niet meer over na, springt in de auto om leuke dingen te doen: je start, rijdt weg, kletst, luistert muziek en komt op de plek waar je wil zijn.

Leren om je leven te delen met mensen om je heen, relevant te zijn in jouw buurt: het is exact hetzelfde proces als leren autorijden. Je maakt het je eigen om er vervolgens niet meer over na te denken maar vol automatisch ervan te genieten in alle facetten van je leven. Zou je dat niet willen?

Nieuwe gewoonte aanleren kost tijd

Het aanleren van een nieuwe gewoonte kost tijd. Maar hoe langer je een nieuwe gewoonte volhoudt, des te dieper zal de gewoonte kunnen wortelen en tot automatisme verworden.

Hoelang heeft een kerk nodig om te veranderen, om echt van binnenuit een ander gedachtegoed te beleven en uitleven? Hoelang heeft zij nodig om een kerk met beide benen in de buurt te worden én te blijven? Dus niet als tijdelijke actie, maar als onderdeel van een leefwijze?

Misschien is twee jaar wel heel lang of eigenlijk veel te kort. Soms kun je al veel bereiken in een korte tijd.

Vernieuwde manier van werken

In de vernieuwde manier van werken is het proces om ‘met beide benen in de buurt’ te zijn, overzichtelijker gemaakt. Je kunt zelf je tempo bepalen en krijgt tools in handen om op een vanzelfsprekende en natuurlijke manier in actie te komen. Natuurlijk kun je begeleiding krijgen door middel van online meetings voor kleinere groepen en kerken via Tearfund en een eigen trainer voor grote kerken of organisaties. Lees voor meer informatie door op de website en blijven er dan nog vragen over? Vul dan het contactformulier in en stel je vraag.