Hoe krijgen we de kerk naar buiten?

Naar buiten? Niet omdat het lekker weer is, maar gewoon gezond.

Voor je gezondheid een frisse neus?

‘Ik begrijp helemaal wat je zegt, dank je wel voor je telefoontje. We spreken elkaar wel weer.’

Met een gevoel van teleurstelling leg ik mijn mobiele telefoon op tafel en ga voor het raam van mijn werkkamer staan. Het is een grauwe dag waarop de enige reden om naar buiten te gaan is, dat je niet wéér de hele dag achter een beeldscherm wil zitten. Een paar mensen lopen dan ook diep in hun jas gedoken achter mijn huis langs.

Naar buiten gaan… op sommige momenten is het logisch en heerlijk, op andere momenten heb je geen zin, maar doe je het omdat je weet dat zo’n frisse neus halen belangrijk is en goed voor je gezondheid.

Ik werd gebeld door een kerk die besloot na een proces van nadenken, wikken en wegen van ruim anderhalf jaar, toch maar niet een traject in te zetten om relevant voor de buurt worden. Ze gaan zich nu richten op het interne proces, kijken hoe de vlag erbij hangt na een lockdown door de pandemie.

‘Intern gericht, dat is onze voorlopige focus.’

Een kerk die voorlopig binnen blijft in plaats voor zijn gezondheid toch de buitenlucht ingaat… Ik begrijp de reden, ik herken de neiging en ik ken de worsteling. Maar ik geloof niet dat dit de oplossing voor deze kerk is.

Afgelopen periode hebben we massaal ontdekt hoe heerlijk, gezond en heilzaam iedere dag buiten zijn is: de Ommetjesapp is de populairste app van dit moment. En ik ben ervan overtuigd dat ook voor de kerk geldt dat de sleutel voor een gezond en heilzaam leven niet uitsluitend in de verbinding van Christus met onszelf ligt, maar in de verbinding van Christus met onszelf én met de ander én met de aarde in zijn geheel.

Ik voel een nieuwe energie voel opborrelen als ik aan al die groepen, kerken, wijken en mensen denk die wél naar buiten willen. Het programma van ‘met beide benen in de buurt’ verbind ons met elkaar en zo moedigen we elkaar aan om een echte verbinding aan te gaan met de buurt waar we wonen of naar de kerk gaan. 

Wil jij wél?

Maak jij deel uit van zo’n groep, kerk, wijk of ben jij een persoon die graag ‘met beide benen in de buurt’ wil staan? Kijk dan eens op rond op de site en neem contact op.