Contact maken met je buurt, vier manieren

Mensen uit de buurt bij elkaar brengen en zo de gemeenschap tot bloei laten komen, dat is wat Umoja wil. Maar hoe ontmoet je de mensen die naast je leven en bouw je iets met hen op? Annemarie van den Berg beschrijft vier manieren om meer contact te krijgen met je buurt.

De wereld veranderen klinkt vaak ver en moeilijk. Maar ook kleine veranderingen kunnen veel impact hebben en je wijk mooier maken. En waar kun je beter beginnen, dan in je eigen buurt?

1. Geef je boeken een tweede leven

Wie kent het niet? Boeken die je één keer gelezen hebt (en waarvan je weet dat je ze niet gaat herlezen) en die daarna stof gaan verzamelen in je boekenkast. Geef ze een tweede leven in een buurtbieb! Timmer een kastje in elkaar, zet ‘m op een centrale plek, vul ‘m met boeken, en voilà: je minibieb is een feit. Hier vind je handige tips voor als je van start wilt gaan in jouw buurt.

2. Kom uit je achtertuin

Zet je bankje in plaats van in de achtertuin in je voortuin. Je zult zien dat je ineens veel meer contact krijgt met je buurtgenoten. En mocht je denken dat een praatje met je buren niet zo veel voorstelt, dan heb je het mooi mis. Want het zijn juist die kleine huis-, tuin en keukengesprekjes in de buurt die het cement vormen van een prettige buurt!

3. Kook voor je buren

Natuurlijk kun je iemand uit je buurt uitnodigen voor het eten. Of af en toe een pannetje soep brengen naar een oude buurvrouw. Maar heb je al eens aan deze mogelijkheden gedacht? Ben je fanatiek hobbykok en wil je anderen in je kookkunsten laten delen? Misschien is thuisafgehaald.nl wel iets voor jou. Of heb je te veel gekookt? Meld je ‘restje’ dan aan via de Bubba-app. Hiermee kun je kosteloos je restjes delen met (minder draagkrachtige) mensen in je buurt. Extra leuk is het sociale aspect; je leert mensen in je buurt (beter) kennen!

4. Start een moestuin

Is er een braakliggend stukje grond in je buurt en heb je groene vingers, enthousiasme en veel energie? Vraag dan eens na bij de gemeente of je het stukje mag gaan gebruiken voor een buurtmoestuin. In Amersfoort draait al een aantal jaar met succes het moestuinenproject: tuinen van verbinding. De moestuin wordt door vrijwilligers gerund en de opbrengst gaat naar de lokale voedselbanken!

“Ook kleine veranderingen kunnen je wijk mooier maken”